Ons verhaal

Het verleden is het beste script ooit geschreven.
Het inspireert ons, laat ons lachen en kan ons zelfs belangrijke lessen leren.

Toch zien we steeds meer jongeren die verveeld raken.
Verveeld van de initiatieven die hen worden aangeboden om met het verleden in aanraking te komen…

Sterker nog, onderzoek laat zien dat 82% van de jongeren geen verbinding voelt met het archeologisch domein. Dat betekent dat deze jongeren op dit moment de kans missen om dit waardevolle
script ‘Het Verleden’ geheten te lezen.

Er is een tweespalt ontstaan tussen enthousiaste initiatiefnemers en verwachtingsvolle jongeren

Beide partijen zijn enthousiast om het verleden te (laten) beleven, maar negatieve ervaringen voeren de boventoon. Jongeren vinden het moeilijk om hun ervaringen te delen met de juiste mensen, in de juiste woorden, terwijl het initiatiefnemers niet lukt om langdurig contact te houden met deze doelgroep. Het gevolg is dat initiatiefnemers hun moed opgeven om deze doelgroep aan te spreken, terwijl jongeren niet aan hun wensen worden voldaan. 

Past Forward verbreekt dit patroon

Past Forward is een sociale start-up van enthousiaste, jonge en professionele archeologen die een diepe passie voelen voor het delen van archeologische ervaringen met andere jongeren. Daarom maken wij het archeologisch erfgoed weer aantrekkelijk voor jongeren. Past Forward rijmt de realiteiten van initiatiefnemers met de levensstijl van jongeren. 

Onze medewerkers

Ruben van Dijk

Wie ben je? 
Ik ben Ruben en ik ben de oprichter van Past Forward. Ik zou mezelf omschrijven als een publieksarcheoloog in hart en nieren, die zich hard maakt voor het belang van jongeren in Nederland. 

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben geboren in het rustige dorpje Bodegraven, waar ik al op jonge leeftijd interesse kreeg in het verleden. Zowel in het meer recente verleden, zoals de verhalen van mijn grootouders over de oorlog, als in de Romeinse aanwezigheid van mijn regio. Ik heb een BA en MA in Archeologie en heb veel praktische ervaring in het beleefbaar maken van ons verleden.

Wat doe je naast je werk bij Past Forward?
Ik speel met veel plezier in een bluegrass-band, waar ik zing en mondharmonica speel! Daarnaast game ik graag en ben ik onlangs begonnen met badminton, wat echt een leuke sport is!

Lenneke de Lange

Wie ben je?
Ik ben Lenneke, medeoprichter van Past Forward. Ik bestudeer al jaren wetenschapscommunicatie in de archeologie. Dat is vooral omdat ik over weinig dingen zo gepassioneerd raak als over het vaak foutieve beeld van archeologie dat onder het grote publiek heerst. Nee, wij graven geen dino’s op!

Wat is jouw achtergrond?
Als geboren en getogen Delftenaar heb ik mij altijd een weg moeten banen door massa’s toeristen met speciale interesse in ons verleden. Ik wist direct dat ook mijn leven zich in vergane tijden zou begeven en ontdekte op jonge leeftijd het magische woord ‘archeoloog’. Vrijwel zonder van het pad te wijken ben ik op die titel afgestevend. Ik deed de BA en MA archeologie in Leiden, maar volgde daarnaast de MA journalistiek in Amsterdam om mij verder in de wetenschapscommunicatie te bekwamen.

Wat doe je naast je werk bij Past Forward?
Mijn liefde voor al dan niet geruïneerde gebouwen vertaalt zich in mijn vrije tijd naar bouwen met Lego. Ondertussen staan er maatschappelijke podcasts of documentaires op. Ik zit ook zo’n drie keer in de week in de bioscoop, en om al dat zitten goed te maken sta ik drie keer in de week op het voetbalveld.

Scroll to Top